Recepten

Kip en Zoete Aardappel Chili met Knapperige Taco’s

Elke dag van de week een ander thema, dat maakt het wat makkelijker om weer een maaltijd op tafel te zetten voor 3 hongerige pubers. Zo hebben we bijvoorbeeld Meatless Monday en Taco Tuesday. De ze laatste wordt het meest gewaardeerd. Hier een recept voor een heerlijke dikke chilisoep als Taco Tuesday variant.

Ingredienten:
voor 4 personen

olijfolie
1 grote ui
3 knoflooktenen, geplet en grof gesneden
500 gram kippengehakt (als je geen kippengehakt kunt krijgen kun je ook de inhoud van kippenworstjes gebruiken)
1 eetlepel chipotle kruiden ( als vervanging kun je ook taco kruiden gebruiken)
3 middelgrote zoete aardappelen
1 blikje tomatenpuree
150 gram quinoa
1,5 liter kippenbouillon
4 tortillas

Om te serveren:

dun gesneden plakjes avocado, koriander, crème fraîche en wat extra chipotle kruiden.

Verwarm wat olijfolie in een grote diepe pan en voeg ui, knoflook, kippengehakt, chipotle kruiden, zoete aardappel toe en bak dit ongeveer 10 minuten aan tot het kippengehakt bruin is.
Voeg de tomatenpuree toe en roer dit door het gehaktmengsel en laat even meebakken. Voeg de quinoa en de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken tot de quinoa en de zoete aardappel zacht zijn. De quinoa neemt veel vocht op dus als het geheel te dik is kun je nog wat bouillon toevoegen. Ondertussen bak je de tortillas 1 voor 1 knapperig in een koekenpan met wat olijfolie en snijd ze in vieren. Dien de dikke soep op in grote soepkommen en serveer met de plakjes avocado, de tortilla driehoekjes in de soep gestoken, crème fraîche, koriander en eventueel nog wat chipotle kruiden.

Broodje doperwten

In mijn voorraadkast vond ik nog een potje met doperwten. Geen idee wat ik ermee aanmoest. Totdat ik laatst in een Italiaanse broodjeszaak in Amsterdam een focaccia doperwten op de kaart zag staan. Besteld en verorbert. Heerlijk was het. Een nieuw lunchidee was geboren!

Ingredienten:
voor 4 personen

1 focaccia (of bijvoorbeeld een goede dikke boerenboterham)
2 sjalotje gesnipperd
2 teentjes knoflook geplet en in stukjes gesneden
1 rode chilipeper ontdaan van zaadjes en fijngesneden
1 blikje tomatenpuree
1 blik tomatenpulp uit blik
1 pakje verse roomkaas
1 pot doperwten

Fruit de sjalotjes met de knoflook en het chilipepertje. Als het uitje glazig is voeg je de tomatenpuree toe en laat dit even meebakken. Voeg de tomatenpulp toe en laat het zonder deksel lekker even pruttelen. Voeg wat peper en zout toe. Doe de doperwten in een pannetje en verwarm deze op laag vuur. Als ze warm zijn giet je ze af. Ondertussen verwarm je de focaccia in de oven. Snijd een de focaccia in vieren en snijd deze open zodat je 2 helften hebt. Besmeer een helft van het broodje royaal met roomkaas, doe er wat van het tomatenprutje op en bedek dan met een berg doperwten.